willem ruska op televisie
gewijzigd op 10-04-2012
Zomergasten
Bettine Vriesekoop
uitgezonden 22 juli 2007
Bettine Vriesekoop heeft na het zien van dit fragment groot respect voor Wim, dat hij is doorgegaan, na de aanslag op de Olypische Spelen van Munchen in 1972.
Het NOC | NSF liet het aan de sporters over om na de dood van 11 Israelische sporters door te gaan of terug te keren naar huis. Het IOC had besloten door te gaan. De Nederlandse sporters die geen kans maakten op een medaille keerden terug. De sporters die wel kans maakten op een Olympische medaille bleven. Dat werd hen bij terugkomst in Nederland niet in dank afgenomen.
foto: Ari Versluis & Ellie Uyttenbroek
Het verhaal van judoka Wim Ruska. Hij won twee keer goud op de Olympische Spelen in 1972. Vijf jaar geleden kreeg de Amsterdammer een herseninfarct.
Titanen
uitgezonden 10 april 2007
uitgezonden 2 mei 2004
Holland Sport
Winnen van jezelf
uitgezonden 15 augustus 2004
In de zesde aflevering een portret van oud-judoka Wim Ruska, tweevoudig Olympisch kampioen München 1972, die in 2001 werd getroffen door een zware hersenbloeding
Zwaargewichtjudoka Wim Ruska veroverde op de Olympische Spelen van 1972 in München, West-Duitsland, liefst twee gouden medailles, maar heeft hiervoor, tot zijn eigen frustratie, nooit veel erkenning of waardering gekregen. Een dag na zijn eerste gouden plak in het zwaargewicht gijzelden Palestijnse terroristen atleten uit de Israëlische ploeg. Bij een mislukte bevrijdingsactie werden de Israëli's gedood. De Spelen gingen gewoon door, ook al gingen veel atleten vol afschuw naar huis. Ruska, die zich niet met politiek bezighield, bleef om ook zijn tweede gouden medaille in de open categorie te pakken. Hij dacht hiermee uit de schaduw te kunnen treden van Anton Geesink, die in 1964 in Tokyo eenmaal goud had gewonnen. Tot zijn ontgoocheling oogstte hij er weinig lof mee bij terugkomst in Nederland. Het werd hem zeer kwalijk genomen dat hij na de aanslag op de Israëliërs aan de Spelen was blijven deelnemen. INTERVIEW (door het hele programma heen) met een moeizaam sprekende Ruska en zijn echtgenote Lisa op het terras voor hun vakantiehuis bij het IJsselmeer, over: - de hersenbloeding die hem drie jaar geleden trof en de fysieke ongemakken hiervan; - de vele pech die hij in zijn leven heeft meegemaakt; - zijn twee gouden Olympische medailles en het gebrek aan erkenning; - zijn werk als bodyguard en uitsmijter op de Amsterdamse Wallen; - zijn werk als showworstelaar in Japan en de VS. SHOTS: moeizaam met stok lopende Ruska op zijn terras en langs het water. ARCHIEFMATERIAAL: - in zijn programma 'Kleur bekennen'  heeft Simek een ontmoeting met Ruska en krijgt van hem judoles en spreekt met hem over de Spelen van München 1972; - finale zwaargewicht: Ruska verslaat de West-Duitser Klaus Glahn en behaalt zijn eerste gouden Olympische plak (zw/w); - finale open klasse: Ruska verslaat de Rus Vitali Koeznetsov en behaalt zijn tweede gouden plak (zw/w).
De wereld draait door
uitgezonden 3 april 2008
Willem en Liza Ruska waren op 3 april 2008 te gast in het TV programma De wereld draait door bij Matthijs van NIeuwkerk en gastpresentator Koos Postema.
Willem Ruska bij de Frank Kramer Show (1982)
Bettine Vriesekoop
bekijk het fragment in breedband Windows Media Player stream
Holland Sport Backstage
Matthijs van Nieuwkerk
bekijk Titanen in breedband Windows Media Player stream
bekijk Winnen van jezelf  in breedband Windows Media Player stream
bekijk het betoog van Matthijs  in breedband Windows Media Player stream
Bekijk het fragment.
Bekijk het fragment
< terug